Ed Vader uit Alkmaar exposeert van 3 oktober t/m 5 december in De Oude Keuken in Bakkum.
Ed is altijd met beeld in de weer geweest. Zowel ruimtelijk als in het platte vlak. Voor hem als technisch illustrator was nauwkeurigheid, foutloos werken en duidelijkheid in uitbeelding altijd een eerste vereiste. Van die precisie probeerde hij na zijn pensionering, los te komen door te gaan schilderen en boetseren.
Bij de vereniging Perspectief in Castricum vond hij nieuwe uitdagingen bij verschillende werkgroepen: aquarel, modeltekenen, keramiek en abstract schilderen. Inmiddels al zo’n 15 jaar deel uitmakend van de Abstractgroep van Perspectief, lijkt hij zijn bestemming wel bereikt te hebben. Hoewel de schilderijen niet allemaal abstract zijn en ook geen sterke emotionele lading hebben, laten ze toch vaak een persoonlijke beleving van herinnerde gebeurtenissen zien. Ed zoekt een verborgen werkelijkheid en die te vinden is wellicht zijn grootste uitdaging. Kijkend naar de titels van zijn schilderijen zie je “Französische Suiten” van Bach  (klavier-oefeningen voor zeer getalenteerde leerlingen), “Serenity”, “Stilte”, “Le Bois d’Amour” en “Muybridge”. Intrigerende titels die je tot nader beschouwen van het werk uitnodigen.
Je zou kunnen zeggen dat hij op een subtiele manier met vlakken, kleuren, beweging en diepte een nieuwe poëtische werkelijkheid schept. Met het schilderij “Schoorldam” won Ed een aantal jaren geleden de Biënnale van Noord-Holland. Hij ziet dat ook als een mooi compliment voor docent Eric Beets, die hem al zoveel jaar inspireert en aanmoedigt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MELD JE AAN VooR ONZe nieuwsbrief

Ontvang al het laatste nieuws, exclusieve aanbiedingen en blijf op de hoogte van DOK.


Naar de inhoud springen