DETAILS

Startdatum
2023-10-09
Einddatum
2023-12-04
Starttijd
11:00
Eindtijd
LOCATIE
-

Deel dit evenement op

Kunst bij DOK: natuurfotograaf Peter Zwitser
De Oude Keuken

Natuurfotograaf Peter Zwitser exposeert in Oude keuken

Vanaf 9 oktober t/m 4 december exposeert de Castricumse natuurfotograaf enkele tientallen  foto’s  in restaurant De Oude Keuken.

Kijkend naar de beelden van de fotograaf, wordt direct duidelijk waar zijn belangstelling vooral naar uitgaat:  de zee, ruige kusten en eilanden met de daarbij behorende vogels en zoogdieren.

Vooral de grootste zeevogel van de noordelijke Atlantische Oceaan, de Jan van Gent met zijn prachtige tekening   rond kop en snavel, is op deze expositie ruim vertegenwoordigd. Als portret in klein formaat op dibond en in volle vlucht langs verlaten kustlijnen  in groot formaat op canvas. Daarnaast geven Papegaaiduikers, dolfijnen, Orka’s en IJsberen met jongen op  het pakijs rond Spitsbergen een fraai beeld van  de gebieden die Zwitser graag bezoekt.

De Shetlands bezocht hij vele malen en dit is de plek waar hij in 1969, toen werkzaam voor de Engelse Vogelbescherming, begon met fotograferen van zeevogels.

In de jaren daarna kwam hij nog 15 keer terug, zowel  privé  en als reisleider van vogel/natuurreizen.

Sinds zijn eerste bezoek aan der Shetlands, zijn tweede thuis, ontstond een soort eilandverslaving zodat in de jaren daarna dan ook alle Noord-Atlantische eilanden  vanaf de Azoren  tot Spitsbergen bezocht werden, waaronder   Madeira, de Canarische Eilanden, Orkney, de Shetlands, de Hebriden, de Faröer, de Lofoten en Jan Mayen.

Later werden ook bezoeken gebracht aan de Falklands en  Antarctica en  ook aan de Koerillen, de Commandeur eilanden en  Pribilofs in de noordelijke Stille Oceaan en  Beringzee tussen Kamchatka en Alaska.

Naast zeevogels worden ook enkele beelden getoond uit de duinen van Noord Holland met zandverstuivingen bij Bergen aan Zee en IJsvogels  en Wilde Zwanen  in het Castricumse duin.

Peter Zwitser is als fotograaf autodidact en heeft meer dan 35 jaar gewerkt als biologie docent aan het JPT in Castricum. Zijn vrouw Margreet vergezelde hem op vele natuurreizen naar o.a  Alaska, Afrika, Suriname, Canada, Hawaii , Spitsbergen en  vrijwel alle  Europese landen.

In 2002  werd  één van zijn beelden  gekozen uit 40.000 inzendingen  en eindigde  bij de  laatste drie van de  Sony World Photography Award. Dit beeld van een over een spleet in het pakijs springende  jonge ijsbeer is op de expositie te zien.

De laatste jaren blijft de camera vaker thuis en is de kijker weer het belangrijkste waarnemingsinstrument.

Peter komt dagelijks in de duinen en kijkt nog steeds over zee, op zoek naar die ene Albatros.

Meer van zijn werk is te zien op zijn website: www,pbase.com/peterzwitser

Alle werken kunnen zowel op Dibond als op canvas geleverd worden.

MELD JE AAN VooR ONZe nieuwsbrief

Ontvang al het laatste nieuws, exclusieve aanbiedingen en blijf op de hoogte van DOK.


Naar de inhoud springen