5 januari – 6 maart Frans ten Berge – schilderijen

Van 5 januari t/m 6 maart exposeert Frans ten Berge in De Oude Keuken schilderijen. Deze Heemskerkse fijnschilder maakt realistische schilderijen in olie- en acrylverf.

Frans_ten_Berge_01Frans ten Berge pakte na een carrière in marketing een jeugdliefde op: tekenen en schilderen. Hij schilderde al een tijdje toen hij in 2007 les nam bij de fijnschilder Henk Sentel, een groot kleurkenner. Sindsdien schildert hij vooral in de zogenaamde fijnschildertechniek, de stijl van de oude meesters. In dekkende en/of transparante verflagen wordt de afbeelding laagje over laagje opgebouwd, vrijwel uitsluitend op MDF-panelen.

Onderwerpen

Hoewel Ten Berge soms uitstapjes maakt naar dieren en strandtafereeltjes maakt hij vooral stillevens. Met de gebruikte techniek krijgen de voorwerpen hun eigen kenmerkende uitsraling. Het liefst gebruikt hij daarbij ‘omaspulletjes’. Bij familie, vrienden en kennissen speurt hij naar bruikbare spullen, net als in kringloopwinkels. Die spulletjes rangschikt de schilder zorgvuldig, ook om het gewenste nostalgische sfeertje op te roepen.Frans_ten_Berge_04 De laatste tijd schildert hij ook wel kinderkleding, zoals doopjurkjes.

Techniek

Het uiteindelijke beeld wordt vooral opgeroepen door het gebruik van de fijnschildertechniek. Het is de techniek die de klassieke grote schilders gebruikten en die de schilder in staat stelt getrouw weergave te doen van de gecreëerde werkelijkheid. Wekenlang schildert hij laag over laag en uiteindelijk ontstaat een schilderij dat de weergave van Frans_ten_Berge_02een foto benadert, maar door het gebruik van olieverf een schittering krijgt die kenmerkend is voor deze schildertechniek.

expositie Frans ten Berge_04

expositie Frans ten Berge_01

103_5261

103_5260