8 maart – 8 mei 2016 Samen Sterk – schilderijen

‘Samen sterk’ met bomen

samen sterkZo’n 25 kunstenaars, al dan niet met een psychiatrische achtergrond, vormen met elkaar het kunstcollectief ‘Samen Sterk’. Ze zijn sinds 2010 een collectief en komen vier keer per jaar bij elkaar om exposities en activiteiten door te spreken.

Een op de vijf mensen heeft wel eens te maken met psychische problemen en het is van belang dat de samenleving openstaat voor diversiteit. Het collectief wil laagdrempelig zijn en heeft als ambitie, dat er voor iedereen een gelijkwaardige plek kan en moet zijn. In het werk laten ze vooral hun talenten zien en de passie waarmee het gemaakt is.

Bomen_Inge_Zoet_web

Inge Zoet – Landschap

‘Samen sterk’ vindt het leuk om het werk van de leden op verschillende locaties in Alkmaar en omgeving te exposeren. Hiermee kunnen ze hun passie tonen en daardoor tegelijkertijd een bijdrage leveren aan een positieve beeldvorming over de psychiatrie.

De expositie in De Oude Keuken is ook een eerbetoon aan Henk-Willem Klaassen, de initiator van het collectief. Bomen zijn hét terugkerend thema in zijn werk en het kunstcollectief laat in deze expositie hún kijk op bomen zien. Henk-Willem Klaassen exposeert dit jaar ook nog in De Oude Keuken

Exposanten

Naast Dirk Boerman, Gerard Plugger, Ruard Janssen en Marcus Taam zijn schilderwerken te zien van de volgende kunstenaars:

Bas van Hooff (1975) uit Alkmaar schildert met acrylverf op papier, hout en doek. Hij gebruikt vaak primaire felle kleuren geeft daarmee zijn schilderijen een grote herkenbaarheid en een duidelijk positief effect. Zijn favoriete onderwerpen zijn dieren en bloemen. Hij heeft bijvoorbeeld een hele serie gemaakt met poezen. Bas schildert sinds vier jaar en is autodidact.

Bas van Hoof - Bomen

Bas van Hoof – Bomen

Bomen_Matthé_Goedhart_web

Matthé Goedhart – Bomen

Matthé Goedhart (Alkmaar, 1957) is zijn hele leven al met schilderen en tekenen bezig. Hij werkt veel naar model. De naakte mens boeit hem niet meer, daarom maakt hij nu portretten naar gekleed model. Vanaf zijn achttiende volgde hij drie jaar de kunstacademie in Amsterdam. Verder heeft hij een aantal cursussen bij Artiance gevolgd, waar hij veel naar model werkte. Momenteel werkt hij aan portretten en een boek.

Chanel Zwaan (1985) is een veelzijdig kunstenares uit Heerhugowaard. Vanaf zeer jonge leeftijd is ze al bezig met tekenen en schilderen op haar eigenwijze manier. Contrasten en een rijk gevoelsleven spelen vaak een hoofdrol in haar werken. Haar voorkeur gaat uit naar het werken met gouache op papier. Naast het maken van schilderijen is ze de afgelopen jaren ook begonnen met grimeren in haar geheel eigen stijl. Regelmatig creëert ze van ongebruikelijke materialen kleding die samen gaat met haar opvallende manier van grimeren.

Arend de Kroon is in 1976 begonnen te schilderen, aanvankelijk zonder lessen te volgen. Vanaf 2000 heeft hij bij diverse bekende docenten een periode lessen gevolgd, zodat de ontwikkeling in stijlen en onderwerpen (meestal in olieverf) veelzijdig is te noemen. Affiniteit met de doelstelling ‘Stichting de Buitenkans’ en het landelijk initiatief ‘Samen sterk tegen stigma’, zijn de reden om aan te sluiten bij deze groep en te exposeren.

Wilma van Esch (1947) is opgegroeid in Eindhoven. In Arendonk (België) heeft zij een deeltijdopleiding genoten aan de kunstacademie. Zij heeft er drie jaar les gehad. Zij schildert voornamelijk met acryl en gebruikt in de regel veel heldere kleuren. Haar kunstwerken zijn heel divers. Sinds twee jaar woont zij in Alkmaar en heeft les van Rina Snel.

Ruard Janssen - Bomen

Ruard Janssen – Bomen

Wilma van Esch - Landschap

Wilma van Esch – Landschap