Expo: t/m 26 oktober 2014 schilderijen van Meinard Kloppenburg

Meinard Kloppenburg (Zwolle, 1953) begon te schilderen vlak voor hij in 1974 naar Castricum verhuisde, waar hij zich aansloot bij de kunstenaarsvereniging Perspectief. Op de expositie in De Oude Keuken laat hij vrij recent werk zien over mensen, dieren en het landschap, in de regio Castricum of op vakantiereizen. Hij zegt daarover: “Ik teken en schilder op de eerste plaats om mijn kijk op mijn omgeving te laten zien, het is een voortdurende uitdaging om dat wat ik zie of gezien heb, zo op het doek, hout of papier te krijgen dat het mij wat doet en dat via mijn werk ook de toeschouwer geraakt wordt.”

Kloppenburg schildert en tekent op een losse wijze, met een impressionistische benadering, waarbij het voorbijgaan van het onderwerp en de tijd tegenwoordig een snelheid in zijn werkwijze laat zien die mede het eindresultaat vormt. Hij geeft gestalte aan zijn ontroering, of die nu veroorzaakt wordt door een wormzoekende merel, het jonge kind met haar speelgoedkroontje, net gemaaid gras bijCronenburgh of de voorjaarsdans van de koeien.

Zijn materialen zijn pastel, potlood of pen voor schetsen en doorgewerkte werkstukken; de schilderijen zijn in acrylverf, olieverf of watergedragen Cobra-olieverf. Die laatste is hij gaan waarderen doordat hij veel werk maakt of afmaakt in de huiskamer en deze verf de kwaliteiten heeft van olieverf en milieuvriendelijker is.

Kunstenaars aan wie deze schilder zich verwant voel zijn onder anderen Pieter Pander, Sam Drukker, Sierk Schröder of de Castricummer Dirck Nab en de oude garde zoals Frans Hals en  Van Gogh.

Meer werk van Meinard Kloppenburg is te bekijken op zijn website. Contact via 0651927592.

dansende_koeien_lente1_web
Gans_webKoninklijk_meisje_web Schaal_met_appels_en_noten_web