16 juni t/m 23 augustus 2015 Peter Zwitser – natuur- en landschapsfoto’s

Peter Zwitser heeft al van zijn vroege jeugd grote belangstelling voor alles wat leeft en voor de natuur in het algemeen. Waren het rond zijn tiende jaar vooral amfibieën en reptielen, op twaalfjarige leeftijd kwamen daar de vogels en zoogdieren bij, een belangstelling die hij tot de dag van vandaag niet meer is kwijtgeraakt.

In 1969 begon hij, tijdens een verblijf van enkele maanden op de Shetlandeilanden, serieus te fotograferen. Dat waren toen vooral zeevogels als jan-van-genten, papegaaiduikers en stormvogels. Terug in Nederland was hij werkzaam als docent biologie aan het Jac. P. Thijsse College te Castricum. Zowel tijdens zijn loopbaan bij het onderwijs als in de periode daarna, waren reizen en fotograferen zeer belangrijke tijdsbestedingen.

In de beginjaren van zijn natuurfotografenbestaan fotografeerde Zwitser voornamelijk vogels. De laatste twintig jaar verlegde hij zijn belangstelling meer en meer naar het landschap met daarin natuurlijk ook plaats voor dieren in al hun verschijningsvormen. Toch blijft hij een gepassioneerd vogelwaarnemer, waarbij vooral de zeevogels zijn grote belangstelling hebben. Zo maakte hij reizen naar zowel Spitsbergen, Kamchatka als Antarctica waarbij het dieren- en vogelleven in al hun schoonheid werd vastgelegd.

In Nederland is de fotograaf dagelijks in de duinen -zijn achtertuin- te vinden. Naast zijn passie voor de fotografie neemt hij graag mensen mee op excursie in de duinen, in heel Nederland en daar buiten, op zoek naar vossen, walvissen, ijsberen en natuurlijk ook altijd de vogels. Zijn motto is dan ook: ‘Wie het geluid kent, kent de vogels’. Peter Zwitser geeft ieder jaar weer een cursus ‘Vogels en hun geluiden herkennen’. Belangstellenden kunnen zich telefonisch of per mail voor deze cursus opgeven.

In 2002 drong één van zijn beelden door tot de beste drie uit meer dan 40.000 inzendingen voor de Sony World Photography Award. Alle geëxposeerde foto’s zijn in vele formaten van klein (20/20) tot zeer groot (180/150) en alles daar tussenin te verkrijgen. Veel meer werk van de fotograaf is te zien op:www.pbase.com/peterzwitser. Belangstellenden voor het werk van de fotograaf kunnen contact opnemen per mail: peterzwitser@zonnet.nl of telefonisch via: 0251655199.

DSC_6882_Jan_van_Gent__web Zwitser_DOK_01 Zwitser_DOK_02 Zwitser_DOK_06 Zwitser_DOK_07