Expositie Fouad Karimi t/m 29 oktober

Vanaf  21 augustus is in De Oude Keuken een tentoonstelling te zien van de schilderijen van de Beverwijkse schilder Fouad Karimi. Deze eigenzinnige kunstenaar heeft eerder (2012) in het Oude Theehuis geëxposeerd, de voorloper van De Oude Keuken.  Gezien de belangstelling voor die eerdere expositie wilde de Kunstcommissie van De Oude Keuken nogmaals een expositie organiseren van deze van oorsprong Marokkaanse kunstenaar, waarbij het accent vooral is gelegd op de ontwikkeling in de afgelopen 5 jaar.

 

Fouad telt in zijn familie meerdere, ook professionele kunstenaars. Wellicht tekent en schildert hij daarom al zo lang als hij zich kan herinneren: het is hem door ooms en neven als het ware met de paplepel ingegoten. Hoewel hij meerdere cursussen volgde, onder meer bij schilderschool Henk Sentel in Heemskerk, wordt Fouad vooral gezien als autodidact. Zijn sterke, geheel eigen beeldtaal, waarin ook een duidelijke eigen visie aanwezig is, is daarvoor de belangrijkste oorzaak.

 

Via zijn geheel eigen wijze van schilderen zijn realistisch aandoende schilderijen ontstaan. Belangrijk onderdeel van zijn schildertechniek is een losse, impressionistische toets. In zijn werk komen de gebruikte kleuren van zijn palet op allerlei manieren terug en krijgen de schilderijen het kenmerkende bijna lieflijke karakter en een welhaast poëtische weergave.

 

Fouad werkt zowel met olie- als met acrylverf. Afhankelijk van onderwerp en gewenste uitstraling wordt gekozen voor een ondergrond van doek of plaat.

 

Naast zijn werk als kunstenaar is Fouad vooral vader en werkt hij als vrijwilliger bij de stichting “Anders Bekeken” in Bakkum. Zelf zegt hij over zijn schilderwerk: “gemaakt door een trotse autodidact en opgeleid door het leven zelf”.

 

De expositie is te zien tot en met 29 oktober.