Expositie Gerard Slegers vanaf 24 januari t/m 30 maart

Vanaf 24 januari t/m 30 maart a.s. is in De Oude Keuken de expositie te zien van de Zaanse kunstschilder Gerard Slegers. Gerard’s werken hebben als centraal thema: natuur en structuur. Er zijn (acryl-)schilderijen te zien uit de series Tuin, Duinen en Vleugels.

Na zijn opleiding aan de kunstacademie in Breda werkte hij eerst in een atelier in een oude school in Zaandam. Hij werkte daar vooral met olieverf, maar na zijn verhuizing  naar Krommenie, met een atelier aan huis, stapte hij vanwege de mindere geuroverlast over naar acrylverf. Die omschakeling kostte tijd: nieuwe methodes moesten worden aangeleerd en oude vergeten.

Na  onder meer werkzaam geweest te zijn als audiovisueel medewerker bij GGZ- instellingen, is hij sinds enkelen jaren met pensioen en richt hij zich volledig op het schilderen.

De natuur is voor de kunstenaar een onuitputtelijke bron van inspiratie, naast het werk van andere schilders als Monet en Van Gogh. Maar ook De Kooning bewondert hij vanwege diens kleurgebruik en directe manier van werken. Verdere inspiratie haalt de kunstenaar uit zijn lidmaatschap van de Zaanse kunstenaarsvereniging Tengel.

Voor de Tuinserie zijn gedurende een jaar in zijn tuin willekeurige details gefotografeerd, zonder te letten op compositie of het mooie plaatje. Delen van die foto’s vormden de inspiratie voor de schilderijen die nu worden geëxposeerd. In het kleurgebruik is de tijd van het jaar terug te zien en in het grafische (de tekening) de structuur van bladeren, grond en bloemen.

De abstractere serie Duinen kwam op een heel andere manier tot stand, uit de herinneringen van fietstochten door het duingebied. Wat afgebeeld wordt is geen exacte weergave maar meer het gevoel dat de tocht gaf. Zoals de soms plotselinge weersomslag of de enorme felheid van het licht.

Van de Vleugel-schilderijen waren er oorspronkelijk een aantal in olieverf gemaakt.  Toen hij grip had gekregen op de eigenschappen van acrylverf heeft hij dit thema weer opgepakt. In olieverf waren de werken erg grafisch, getekend met verf, dat is gebleven alleen zijn ze nu kleurrijker geworden.

Naast het exposeren tijdens de plaatselijke atelierroute heeft hij exposities gehad in o.a. in Amsterdam, Hoorn, Zaandam, Beverwijk en het verre Kaliningrad.

Alle werken op  de expositie in ’De Oude Keuken’ zijn te koop. De expositie is dagelijks te bezichtigen van 9 tot 5 uur. Het adres is Oude Parklaan 117, 1911 ZZ Castricum.

Meer info over zijn werk vindt u op de website: www.gslegers.nl