Joke Vink expo in De Oude Keuken

Expositie Joke Vink 6 juli t/m 7 september

,

De eerste expositie van De Oude Keuken na de maandenlange sluiting door het  Coronavirus is direct al een heel aansprekende tentoonstelling geworden. De Alkmaarse kunstschilder Joke Vink exposeert haar kleurrijke op de natuur geïnspireerde schilderijen. In Castricum is Joke bij velen bekend: zij doceert al vele jaren bij Perspectief, waar ze op dinsdag de ateliergroepen Tekenen, schilderen en aquarelleren begeleidt.

Van jongs af aan is Joke in de ban van “het schilderij”. Als kind kwam ze veel bij een kunstenaarsgezin  over de vloer en voelde toen al een soort van eerbiedige bewondering voor schilderijen. Vanzelfsprekend werd ze als geboren Bergenaar toen al beïnvloed door de Bergense school .

Joke verduidelijkt dit door een gezegde van Stef Bos: “Als je niet weet waar je vandaan komt, weet je ook niet waar je naar toe moet gaan.” Daarmee doelt ze niet op het gezin  met ouders en familie, maar op iets anders. Daar zegt Joke over “Je bent al iets voordat je begint aan je leven. Daar raakt het voor mijn gevoel aan. Je moet weten waar je vandaan komt om je daar weer mee te kunnen verbinden”

In eerste instantie verwonderde ze zich  vooral de sfeer van een schilderij die de schilder kon creëren. Vaak geheel “anders” dan de werkelijkheid. En toch: als je daardoorheen keek, zat daar toch ook weer de werkelijkheid. Maar op een andere manier beleefd.

Die verwondering is altijd gebleven. Ook toen ze later, mede door haar Opleiding Algemeen Beeldende Kunst bij Minerva in Groningen, meer ging letten op de techniek van het schilderen zelf.

Voor deze kunstenaar is de natuur een belangrijke inspiratiebron en in de schilderijen  is een sterk verlangen voelbaar om dichter bij de natuur te komen en daar een verbinding mee aan te gaan.

Joke Vink werkt hoofdzakelijk met acrylverf op papier of doek. Omdat het bij haar werk vooral om de sfeer gaat, vindt ze het gemakkelijk om met verschillende materialen en technieken te kunnen experimenteren en die ook te gebruiken en voor de gewenste uitstraling niet aan slechts een techniek gebonden te zijn.

Die verschillende technieken creëren de sfeer die Joke aan de schilderijen mee wil geven. Toch is ze zelf nog vaak verrast dat de mensen haar schilderijen heel individueel , maar altijd in verwondering beleven.

De expositie is te bezichtigen t/m 7 september in het restaurant van De Oude Keuken, dagelijks tot 17.00 uur.