EXPOSITIE SCHILDERSKRING UITGEEST IN DE OUDE KEUKEN

Op maandagavonden bevolkt een bepakt en bezakt gezelschap een van de zalen van cultureel centrum de Zwaan in Uitgeest. Eenmaal binnen zoekt iedereen een ruime tafel en vult deze met kwasten, tubes verf,  tafelezels en schilderdoeken. Snel daarna is ieder geconcentreerd bezig aan zijn of haar schilderij.

Met elkaar vormt dit gemêleerde gezelschap de Schilderskring Uitgeest. Dit jaar viert de groep haar tienjarig jubileum en doet dit onder meer door de organisatie van een overzichtstentoonstelling in restaurant De Oude Keuken in Castricum.

Een eerste blik bij deze expositie toont al direct het bijzondere van de groep: ieder lid heeft zijn eigen aanpak en techniek: we vinden er modern, abstract,  realistisch, impressionistisch, fijnschildertechniek, etc. Ook qua materiaalgebruik is er een grote diversiteit: er wordt zowel op doek als op paneel geschilderd, met olie- en acrylverf, met (pastel-)krijt, met houtskool, en al het andere wat in  de kunstwereld wordt gebruikt.

Die grote diversiteit blijkt juist de verbindende factor. Ieder van deze schilders heeft een eigen atelier. Maar in de beslotenheid van zo’n atelier is de schilder alleen. Op de kring-avonden zoeken de schilders elkaar juist op om tips en technieken uit te wisselen. Schilderijen worden bekeken en geanalyseerd op hun sterke en minder sterke punten en ervaringen worden gedeeld. Zo ontstaat een meerwaarde die de solistisch werkende schilder anders nooit gehad zou hebben.

Werken in de groep blijkt verder te gaan als alleen de eerder genoemde kringavonden. Regelmatig bezoekt men met elkaar musea, exposities en tentoonstellingen. Er worden modelavonden georganiseerd, waarop naar model wordt getekend en geschilderd (en waar men aan het eind altijd weer wordt verrast door de verschillen terwijl men toch allemaal hetzelfde model voor ogen had).

Regionaal wordt de groep ook door veel mensen herkend: vrijwel wekelijks is de groep te vinden op mooie plekken in de omgeving waar “en plein air” wordt geschilderd en waar men ook  graag met de toevallige passanten in gesprek gaat.

Hoewel men zowel individueel als in groep op meerdere plekken exposeert is de kring vooral bekend door de jaarlijkse  deelname aan de Kunstroute van Uitgeest. Omdat die dit jaar door Corona geen doorgang kon vinden is men met plezier uitgeweken naar De Oude Keuken.

Hoewel er natuurlijk ook mensen bij komen en vertrekken, is de samenstelling van de groep door de saamhorigheid door de jaren heen vrijwel altijd hetzelfde gebleven en bestaat uit Ton Brakenhoff, Jenny Wezel, Anneke Brinkman, Hans Bruinsma, Frans ten Berge, Marianne Cappendijk, Wilga Hoek, Marie-Josée Hamers,  Dorota Poniatowska en Ton van Wijk.

De 2-wekelijkse kringavonden hebben het karakter van een inloopatelier: iedereen, schilder of niet, ervaren en onervaren, mag binnenlopen zowel voor een praatje als om mee te doen.

De boeiende en kleurrijke expositie is dagelijks te zien van 9.00 tot 17.00 uur en vanaf 7 september tot en met 2 november in cafe-restaurant De Oude Keuken, Oude parklaan 117, Castricum