Winter in de Oude Keuken

A winter’s tale

 Vanaf 9 december wordt een deel van de lopende expositie van de Koedijkse kunstenaar Leo Verbruggen vervangen door Winter- en Kerst-werken van dezelfde schilder/tekenaar.

 Zelf zegt Leo van dit specifieke deel van zijn oeuvre: winters vervelen mij nooit,  sneeuwzwangere luchten ergens op de wereld, maar ook in Nederland, zijn geweldig inspirerend. Als ik er  nooit geweest ben, geen probleem. Dan moet de verbeeldingskracht aan de gang. Als er geen sneeuw valt verzin ik ‘m. Ook het landschap bestaat soms niet echt. “let it snow !!”

 De tijd rond Kerstmis vindt de schilder geweldig. De gedachte er achter,  de verhalen en het verlangen. Het samen zijn, het soms onzinnige gedrag en de grafische producten. Zelfs de meest banale uitwassen hebben wel een aantrekkelijke kant voor hem.

 Rond Kerstmis is daardoor in de loop der tijden een enorm repertoire opgebouwd. Het kent zijn weergave niet. Muziek als Rudolph of de honderden Carols zijn inspirerend, ze zijn goud in handen van een gezelschap als het King’s College Choir , maar ook in die van de kunstenaar. Zo voegt hij jaarlijks van alles toe aan zijn denkbeeldige ladenkasten.

 Het zelf maken en laten drukken van de kerstkaart hoort er al jaren bij. Aan de ene kant legt het een bepaalde druk op de maand november. Anderzijds geeft het hem veel voldoening als de kaart af is en de enveloppen de deur uit gaan.

 In 2013 dacht Leo met de kaart “Global Christmas Intelligence Center” afscheid te nemen van de Kerstman. Hij dacht er op uitgekeken te zijn.

Maar…. in 2015 was hij al weer terug. Als tekenaar bleek Leo niet zonder hem te kunnen. En mensen bleven naar hem vragen. Dit jaar is het nog een vraagteken, maar wellicht vindt de kijker het antwoord op de expositie..

 De expositie is te zien tot januari 2020 op de locatie

            De Oude Keuken

            Parklaan 117,

            1901 ZZ Castricum

            Dagelijks geopend van 9 tot 5 uur en in het weekend van 9 tot 22 uur.