De letter bevrijd’

Een expositie typografiek

Van 12 december t/m 6 februari exposeren Dick Berendes, Frans Lieshout en Harm Noordhoorn hun grafisch werk in De Oude Keuken in Bakkum.

De drie kunstenaars maken ieder op eigen wijze gebruik van letters, niet om woorden mee te vormen of klanken te noteren,  maar om te gebruiken als beeldend element.

Hun werk noemen ze ‘typografiek’, een combinatie van typografie (tekstvormgeving) en grafiek (kunst op basis van druk- en digitale technieken).

Dick Berendes zegt over zijn werk:”De letters zwieren en buitelen als sierlijke balletdansers over het platte vlak. Landschappen en vormen uit de natuur zijn dankbare inspiratiebronnen. Het samenspel van letters vormt idealiter een beeldend gedicht, zodat wie van gedichten houdt ook affiniteit met mijn typografieken zal hebben”.

Frans Lieshout heeft een imposante carrière als graficus. Hij was docent aan een aantal Kunstacademies, gaf workshops en was jurylid. Exposeerde o.a. bij ‘Holland in Vorm’ in het Stedelijk Museum Amsterdam en zijn werk werd gepubliceerd in verschillende internationale boeken en tijdschriften. Frans: “Ik schilder met letters. Mijn penseel is de computerpen. Daarmee visualiseer ik  o.a. gedichten van Jos van Hest en Machelt van Thiel. Ik wil de wereld achter het gedicht of de tekst zichtbaar maken.”

Harm Noordhoorn is bekend van grafisch atelier Sopit waar hij regelmatig exposities, workshops en educatieve projecten organiseert. Zijn Typografiek vervaardigt hij op ambachtelijke wijze met klassieke drukpersen, houten biljetletters, ornamenten, sjablonen en letterkasten met loden letters. In zijn werk hanteert Harm vaak de kleurstelling van de klassieke avant-garde. Zo trekt hij een lijn van de vernieuwende kunststromingen van honderd jaar geleden – Dada, Constructivisme, De Stijl en De Ploeg – naar het heden. In zijn ‘druksels’ zit regelmatig een knipoog. Die geestigheid maakt ze luchtig en toegankelijk. Zijn kunstwerken worden altijd in een zeer kleine oplage van rond de tien exemplaren gedrukt.

MELD JE AAN VooR ONZe nieuwsbrief

Ontvang al het laatste nieuws, exclusieve aanbiedingen en blijf op de hoogte van DOK.


Naar de inhoud springen